Sweboat - för företag i branschen

En seger för båtlivet - tullen ska kunna stoppa misstänkt stöldgods

tull


Enligt ett förslag från regeringen kommer Tullverket från och med den 1 juli 2021 att få utökade befogenheter för att kunna stoppa misstänkt brottslighet vid gränsen.

”Regeringens förslag är en stor seger för Sweboats lobbyingarbete, och kommer att betyda mycket för båtbranschen och båtägare”, säger Mats Eriksson, VD i Sweboat - Båtbranschens Riksförbund".Förslaget innebär att enskilda tulltjänstemän nu ska kunna ingripa om de misstänker att stöldgods är på väg att föras ut ur landet, till exempel om någon försöker föra ut många båtmotorer utan relevanta kvitton. Just stölder av båtmotorer är utbrett och ett stort problem sedan länge för båtägare runt om i landet, och regeringens förslag är därför mycket goda nyheter för branschen.

Möjligheten att komma åt de omfattande stöldligorna är något som tidigare efterfrågats av Tullverket, polisen och Kustbevakningen. Med dessa nya regler
kommer man enklare att kunna hantera problemet i och med att smugglingslagen ändras.

”Det känns som att Sverige är på rätt spår då vi inför båtsäsongen 2021 kommer att ha en ny lagstiftning och nya tuffare verktyg att ta till i kampen mot båt- och båtmotorsmuggling” säger Mats Eriksson, VD i Sweboat - Båtbranschens Riksförbund".

Även hos de försäkringsbolag som säljer båtförsäkringar är lättnaden stor:
” Äntligen, det här är så efterlängtat. Vi har i många år pekat på att utförselkontroll är det mest kraftfulla sättet att komma tillrätta med båtmotorstölderna. Nu ser vi fram emot att lagen träder i kraft och att den därefter tillämpas effektivt, säger till exempel Göran Södergren produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Kontakt: Mats Eriksson, VD. Telefon: 0703-42 06 99. E-post: [email protected]

Sweboat är båtbranschens intresseorganisation med ca 400 medlemsföretag. Verksamhetens målsättning är att främja och värna gemensamma båtintressen, skapa gynnsamma verksamhetsbetingelser för branschen, vara branschens talesman och remissorgan, skapa förståelse för branschens vikt och roll i samhället samt medverka till en positiv inställning till båtlivet.
barkbat2

Sweboat startar klimat- och miljöprojekt

Genom sitt nya klimat- och miljöprojekt skapar Sweboat – Båtbranschens Riksförbund med över 400 medlemmar – ett helhetsperspektiv för att minska bå... Läs mer >>
Joachim_K-2_liten

Förstärkning från näringslivet: Joachim Källsholm ny förbundsordförande för Sweboat

I samband med Sweboats årsmöte i slutet på november, överlämnade Ulf Jarlerud efter drygt 18 år ordförandeskapet i Sweboat – båtbranschens riksförb... Läs mer >>
Powered and produced by Carismar Software